Ako pestovať nevšedný hortenziu?

Chcete svoju záhradu tento rok niečím ozvláštniť, chcete ju rozžiariť mnohými farbami? Odporúčame pestovať nevšedné hortenzie, ktoré sú oveľa lepšou voľbou ako georgíny, ktoré sa tiež pestujú s obľubou. Hortenzie je typická pre veľké, farebné kvety, aj vďaka nim sa napokon stáva čoraz obľúbenejšie a častejšie pestovanou rastlinou. Na jej pestovanie navyše nie je nič zložité, poďme si preto povedať, ako hortenziu pestovať.

Pripravte si správne pôdu

Nejeden záhradkár vie, že úspešné pestovanie hortenzií tkvie vo správne pripravenej pôde. Hortenzie potrebuje pôdu, ktorá je slabo kyslá. Pôda sa napokon musí líšiť podľa toho, aké hortenzie chcete pestovať. Ak budete pestovať biele alebo modré hortenzie, pôda by mala byť tvorená z takzvanej mórovky, kompostu, piesku a ílu. Ak sa rozhodnete pre pestovanie skôr červených alebo prípadne ružových hortenzií, vyberte rovnako zloženú pôdu len s trochou viac kompostu.

Výnimočná pôda je u pestovanie latnatých hortenzií, kedy sa pôda musí skladať z piesku, rašeliny a tiež z kompostu.

Rastlinu nezabúdajte hnojiť

Rovnako ako každá rastlina, ktorú budete pestovať, aj hortenziu treba hnojiť. Hortenzie to ocenia, odvďačí sa vám napokon bohatými kvetmi. Hnojí sa zhruba dvakrát do mesiaca, prihnojovanie je povolené tekutými minerálnymi hnojivami, prípadne organickými hnojivami. Hnojiť sa musí hlavne počas leta, a to tesne pred začiatkom kvitnutia, aby sme docielili veľkých kvetov.

Nezabúdajte hortenziu zalievať

Samozrejme nezabúdajte na to, že aj hortenzie sa musí zalievať. Zalievajte ju pravidelne, nech vám hortenzie neuvädne. Pravidelné zavlažovanie je dôležité, podporujte rastu i kvitnutia. Hortenzie vyžaduje veľa vody, počas augusta však zálievku obmedzujte.

Keď prídu zimné mrazíky, prihrňte hortenziu zeminou, tým je ochránite pred vniknutím mrazíkov. Najmä mladé rastliny pred mrazíkmi ochráňte, sú náchylnejšie.

Môže sa Vám ešte páčiť...