Ako vešať záclony?

Záclony sú neoddeliteľnou súčasťou nielen starších, ale aj moderných domácností. Sú to také dekoračné látky, ktoré visia pri oknách a ktoré často slúžia ako také žalúzie nepúšťajúce všetky slnečné lúče dovnútra. Aj keď by si mohol niekto povedať, že záclony sú záležitosťou starých domov, zrubových chát či chalúp, nie je to pravda. Záclony patria aj do každej modernej domácnosti, ako už bolo spomenuté. Len treba voliť modernejšiu alternatívu tohto interiérového doplnku. A samozrejme sa musia záclony vhodne zavesiť.

S rastúcim sortimentom záclon rastú aj možnosti, ako záclony zavesiť do okien. Buď je možné využiť napríklad koľajnicové garniže, tiež je možné zavesiť záclony na tyče, ktoré môžu byť rôzne dlhé. Pre aký typ zavesenia sa rozhodnete vy?

Slabá dlhá tyč len pre ľahké záclony

Pri výbere tyčí alebo garniží je rozhodujúce to, aké ťažké záclony chcete zavesiť. Pokiaľ chcete zavesiť do okien len naozaj ľahké modely záclon, potom vám bude stačí tenká, slabá tyč, ktorá je sotva postrehnuteľná. Ak však chcete na danú tyč zavesiť aj závesy, ktoré sú už trochu ťažšie, mali by ste voliť tyč silnejšiu, ktorá si s ťažším závažím v podobe záclon a závesov skrátka poradí.

Taktiež sa výber tyče alebo garniže bude odvíjať od toho, či má spolužiť záclona či záves len ako dekoratívny prvok alebo či budete napríklad závesy každý deň zaťahovať. Ak bude každodenne dochádzať k zatiahnutiu závesov, treba voliť opäť odolnejšiu tyč, ktorá nebude len dekoratívnym prvkom.

Čo vám umožňuje okolie okien?

Nie ste si stále istí tým, ako budete vešať záclony? Veľkým poradcom môže byť okolie okien. Vedú alebo nevedú betónovým preklady elektrické rozvody? Nevedú múrmi iné prekážky, ktoré by znemožnili bezpečné a pohodlné zavesenie tyčí alebo garniží?

Pokiaľ je všetko v poriadku a môžete si vybrať prakticky akýkoľvek spôsob, ako zavesiť záclony, pravdepodobne sa rozhodnete pre tyče, pretože je to najjednoduchšie riešenie vzniknutej situácie. Alebo uprednostníte iný typ zavesenia záclon?

Môže sa Vám ešte páčiť...