Ako zladiť a rozdeliť obývaciu izbu so spálňou

Každý by si prial spálňu oddelenú od obývacej izby. Nie každý na to má však priestor a niektorí si preto musia ustlať práve v obývačke. Lenže v ňom tiež prijímate návštevy. Preto prichádza otázka, ako priestor oddeliť tak, aby lôžko nebolo na obtiaž a aby sa vám dostalo kvalitného spánku? My máme pre vás pár nápadov.

Kam s posteľou

Jedným z riešení môže byť rozkladacia sedacia súprava. Tu však voľte takú, ktorej súčasťou je matrac určený na spanie. Inak by ste si mohli zničiť chrbát. Aj napriek tomu, že rozkladacia súprava môže najprv znieť ako dobrý nápad, časom sa vám začne cnieť po normálnom lôžku. Kam ho ale umiestniť? Posteľ by mala byť čo najďalej od vchodu, inak by mali prichádzajúci pocit, že vstupujú do spálne. Vhodným miestom pre lôžko je nika (výklenok), ktorý pokiaľ nie je súčasťou priestoru, je možné ho vytvoriť.

Použite priečku

Ak má miestnosť aspoň 20 m², môžete v nej postaviť priečku, ktorá priestor opticky oddelí. Výška steny sa odvíja od možností a potrieb, ale rozhodne by nemala siahať až k stropu. To preto, aby sa do priestoru dostalo denné svetlo. Hornú plochu môžete využiť ako odkladací priestor na knihu, pohár s vodou či lampičku. Do steny môžete zabudovať police a vytvoriť tak viac úložného priestoru.

Okrem klasickej murovanej priečky zoženiete na trhu aj sklenenú. Jej veľkou výhodou je, že vám do spacieho kúta prepustí všetko denné svetlo a zároveň pohlcuje hluk. Aby ste neboli vidieť, keď váš partner či partnerka sedí v obývačke, môžete priečku vybaviť závesom či žalúziami.

Keď nie je miesto na priečku

Pokiaľ v miestnosti nemôžete vybudovať priečku so stenou, môžete posteľ zatieniť závesom či paravánom. Obe možnosti budú estetickými prvkami. Preto nezabúdajte, aby ladili so zvyškom interiéru.

Môže sa Vám ešte páčiť...