Podnož stola: súčasť, na ktorú sa často zabúda. Je ale dôležitá pre stabilitu a životnosť

Pri výbere stola sa často zameriavame skôr na to, akého tvaru, materiálu a veľkosti je doska stola. Avšak to nie je jediný spôsob, akým by sme mali vyberať konferenčný stolík. Drevo, kov, plasty – to sú materiály, z ktorých môžu byť vyrobené podnože stola. A ich výber je veľmi dôležitý. Vďaka podnoži vám stôl môže slúžiť dlho, bez toho, že by sa začal hojdať alebo strácal na stabilite. Navyše slúži aj ako dizajnový prvok miestnosti.

Materiály podnožia

Podnože stolov môžu byť vyrobené z rôznych materiálov. Stále ešte najobľúbenejšie sú tie drevené. Do miestnosti môžu dodať nádych elegancie alebo rustikálnosti. Kovové podnože zahŕňajú také materiály ako je hliník (vhodný na dodanie moderného vzhľadu, odolnosť voči oxidácii), epoxidová oceľ (robustný vzhľad, rôzne farby, konkurencieschopná cena, avšak pri poškriabaní môže oxidovať – naruší sa jeho vrchná ochranná vrstva), poniklovaná oceľ (je odolnejšia ako epoxidová oceľ a má ľahkú údržbu) a nerezová oceľ (používa sa najmä do vonkajších priestorov).

Tvar stola a podnože

Podnož je potrebné prispôsobiť aj tvaru konferenčného stolíka. Stáliace sú obdĺžnikové nohy, ktoré môžu byť moderné aj elegantné. Avšak ak máte doma malé deti, hrozí poranenie o ich ostré hrany. Nohy valcového tvaru sa skvele hodia do domácnosti s malými deťmi. Okrúhle nohy sa používajú len ako doplnok, napríklad pri nočných alebo veľmi nízkych stolíkoch. Vyrezávané nohy sa hodia pokiaľ je prioritou estetický vzhľad stola.

Výška konferenčného stola

Práve podnože sú tým, čo ovplyvňuje výšku celého stola. Asi najbežnejšie sú pevné podnože, pri ktorých máte jednu výšku, ktorú nemožno meniť. Avšak existujú aj špeciálne stolíky, ktoré sa dajú rôzne vyklápať, nadvihovať a pod. Pokiaľ po takých možnostiach túžite (konferenčný stolík napríklad chcete používať aj ako pracovný stôl), už pri nákupe tieto funkcie vyhľadávajte.

Môže sa Vám ešte páčiť...