Ako docieliť zdravie? Zlepšiť svoj životný štýl

Zdravý životný štýl sa skloňuje v súčasnosti vo všetkých pádoch. Lekári upozorňujú, že keby sa ľudia snažili žiť zdravšie, malo by to pomerne rýchlo zásadný vplyv na chorobnosť a samozrejme aj úmrtnosť. Napríklad by radikálne ubudlo infarktov a mozgových cievnych príhod, ale aj ďalších chorôb. Stačí pritom jediné: mať chuť začať sám pri sebe. Ako?

Prospeje zdravá strava a viac pohybu

K zdravšiemu životu môžu viesť pozvoľné kroky. Nemusíte hneď podnikať radikálnu zmenu, ktorú by zo dňa na deň vaše telo ťažko spracovávalo. Môžete sa vydať cestou pozvoľných zmien. Podľa odhadu odborníkov by napríklad zlepšenie životného štýlu mohlo viesť k zníženiu chorôb srdca a ciev a tiež metabolických komplikácií pokojne až o 70 %. O aké opatrenie sa jedná? Predovšetkým si treba naordinovať si zdravú stravu a tiež nevyhnutný pohyb. Nie je potrebné sa živiť iba šalátmi a denne behať päť kilometrov. Na začiatok stačí vylúčiť zo stravy tučné mäso a dať prednosť predovšetkým hydine a rybám. Jazdenie mestskou dopravou nahradiť pešou chôdzou. Už tieto zmeny prinesú prvý pozitívny efekt. Ďalej stojí za to pokračovať tým, že výrazne obmedzíte jednoduché cukry, teda sladkosti ako čokoláda, cukríky, zákusky, biele pečivo, koláče.

Robte postupné kroky

V ďalšej etape potom zaradíte do jedálnička viac zeleniny, v lete v surovom stave, v zime napríklad vo forme polievok. Rovnako by ste mali jesť aj ovocie. Síce obsahuje aj cukor, ale platí, že s prírodným cukrom obsiahnutým v ovocí si telo poradí lepšie, než s rafinovaným cukrom. Viac pohybu môže ďalej znamenať aktívne športovanie, v ideálnom prípade trikrát do týždňa. Je vhodné kombinovať rôzne športové aktivity zamerané na posilňovanie, naťahovanie, rehabilitáciu. Napríklad raz týždenne plávanie, beh a posilňovňa. Keď budete zaraďovať jednotlivé zmeny postupne, telo si na ne zvykne a adaptuje sa. Časom tak zlepšíte svoj zdravotný stav. Lekári tiež zdôrazňujú, že je dobré si pravidelne merať tlak, či ho nemáte vyšší a aspoň raz ročne si nechať zistiť hladinu cholesterolu.

Môže sa Vám ešte páčiť...